Search

CoLaborator - Universitatea Politehnica Bucureşti

Provocari

Crearea unui centru modern de super - calcul (High Performance Computing - HPC), conceput ca un mediu de colaborare între universităţi.

Iniţiativa acestui proiect aparţine consorţiului format din Catedra de Calculatoare si Laboratorul de Metoda Numerice din Universitatea "Politehnică" Bucureşti, Universitatea Tehnică Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj şi Universitatea din Galaţi.

Acestora li s-au adăugat numeroase alte universităţi, institute de cercetare şi parteneri industriali care şi-au exprimat dorinţa de a participa la activităţile proiectului.

Obiective

Organizing CoLaborator  at national level, using the infrastructure of the national network for education and research.

Solutia

Romsys a realizat amenajarea mediului de funcţionare a centrului de super - calcul, aplicaţiile software necesare, conectarea la reţeaua RoEduNet, cablarea si instruirea personalului utilizator.

La centrul de super - calcul amplasat în Politehnica Bucureşti, Romsys a adus unul din cele mai puternice calculatoare din Balcani. "Gigantul" măsoară 2 metri înălţime/1,27 metri lăţime şi are o greutate de 800 de kg, reprezentând la ora respectivă vârful de lance al gamei de servere Sun Microsystems. StarFire E10000 are până la 64 de procesoare, 16 GB memorie RAM, 500 GB spaţiu de stocare pe disc şi facilităţi de lucru specifice mainframe - urilor.

Pe lângă StarFire E10000, Romsys a furnizat încă două servere Sun E420 si E220, 4 staţii de lucru Hewlett Packard şi 8 Sun Blade 100, aplicaţiile software necesare, reţelele de comunicaţii şi instruirea personalului utilizator.

Beneficii si Rezultate

Acces larg pentru comunitatea academică românească la retele de cercetare din Europa şi Statele Unite, precum şi sprijinirea transferului de tehnologie în domeniul calculului de înaltă performanţă.;

Dezvoltarea colaborarii între specialiştii în calculatoare, calcul ştiinţific şi alte domenii de cercetare;

Promovarea cercetărilor avansate şi interdisciplinare şi dezvoltarea resurselor umane prin programe de tip Master, Doctorat şi postuniversitare;