Search

Dispecerizare şi Monitorizare în Timp Real pentru Serviciile Medicale de Urgenţă - Ministerul Sănătăţii

Challenges

Modernizarea Serviciilor de Ambulanţă pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului medical, minimizarea cheltuielilor şi coordonarea eficientã a întregii activităţi a dispeceratului.

Obiective

Crearea unui sistem informatic integrat bazat pe tehnologie de vârf care controlează, urmăreşte şi optimizează fluxurile informatice ale Serviciilor Medicale de Urgenţă.

Dispecerizare şi monitorizare a activităţii Serviciilor Medicale de Urgenţă “24 de ore din 24”.

Soluţia

Esenţa soluţiei este reprezentată de dispeceratul computerizat, menit să mărească viteza de preluare a apelurilor medicale de urgenţă şi de alocare a resurselor.

 Soluţia se bazează pe un sistem expert de planificare a diagnosticului medical şi a resurselor, folosind o carcasă proiectată pentru aplicaţii medicale. În prezent, sistemul este în permanenţă întreţinut şi extins.

Beneficii şi Rezultate

Sistemul este complet operaţional, 7 zile pe săptămână, 24 de ore pe zi. Datorită unui sistem de trasare în timp real, întreaga activitate poate fi monitorizată on-line. Sistemul asigură evidenţa în timp real a tuturor resurselor medicale disponibile în staţiile medicale de urgenţă, cum sunt echipajele şi personalul operativ precum şi progresul fiecărei intervenţii.

În funcţie de criterii specifice, sistemul poate optimiza programarea rutelor ambulanţelor, luând în considerare blocajele din trafic sau drumurile inaccesibile ducând la maximizarea competenţei echipei de urgenţã.

Totodata, sistemul permite ierarhizarea apelurilor dupa gradul de urgenţă stabilit funcţie de diagnosticul prezumtiv şi de vârstă, precum şi direcţionarea exactă a echipajelor prin repere geografice extrase din baza de date.

Începând cu 2004 s-a realizat integrarea cu sistemul 112, respectiv produsul CvoordCom Ericsson. Schimbul de date şi mesaje între sistemele DISPEC-Romsys şi CoordCom-Ericsson se realizează prin XML-uri.

Sistemul REMMSy furnizează un modul de Raportări care permite, prin analize statistice, evaluarea nevoilor reale de echipamente şi resurse, de ex. Ambulanţe, echipament medical, întreţinere, training etc.